• Maisya

Anda jenis pelabur yang bagaimana? 7 Soalan ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan.Kepelbagaian sangat penting untuk prestasi pelaburan—dan kajian menunjukkan bahawa peruntukan aset sangat penting untuk portfolio yang kukuh. Tahukah anda yang anda jenis pelabur yang bagaimana? Kami boleh membantu anda untuk membentuk portfolio pelaburan peribadi yang dapat membantu memenuhi keperluan pelaburan jangka panjang anda. 

Namun, sebelum kita melakukannya anda perlu memahami anda jenis pelabur yang bagaimana: 

  • Adakah anda selesa dengan risiko? 

  • Berapakah masa yang anda ada sehingga anda bersara? 

Jika anda tahu jawapan kepada soalan-soalan ini, anda akan dapat membuat pilihan dengan pengetahuan yang baik tentang di mana untuk melabur.
Melabur melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kehilangan pelaburan pokok. Pilihan pelaburan ekuiti melibatkan risiko yang lebih besar, termasuk turun naik yang tinggi, berbanding pilihan pelaburan berpendapatan tetap. Pelaburan pendapatan tetap terdedah kepada risiko kadar faedah; apabila kadar faedah meningkat nilainya akan menurun. Sekuriti bertaraf lebih rendah terdedah kepada risiko-risiko kredit tambahan dan mungkir. Saham syarikat modal kecil dan sederhana mungkin mempunyai risiko tambahan termasuk turun naik harga yang lebih tinggi. Pelaburan antarabangsa dan global melibatkan risiko yang lebih besar seperti turun naik, ketidakstabilan politik/sosial dan standard perakaunan yang berbeza.


Tahukah anda kini terdapat rancangan pelaburan yang bagus dan Selamat untuk diri anda dan keluarga anda??


Klik Sini untuk maklumat lanjut:

22 views0 comments